Sununtai pikkujolu mihin olin ajamassa.

Retkijärjestö viettä toisenlaista pikkujoulua, porukat oli jo lähdössä metsään. Minä sieppasin nopesti lumikegät kainaloon ja kävellen toisten perään.

Tieltä poikettiin metsään minä lumikegillä tien tekijäksi, siellä menimme peurojen ruokinta paikalle, viemisinä oli talisiemen palloja ja iso pullo jyviä. Laulettiin metsän väelle sitten rituaali joulumuori kaatoi siitä pullosta pienen erän jyviä kouriini kysyttiin mikä on ikä no kuusi ujona vastasin, jyvät sai laittaa jäniksille alatasolle. Näin kaikki vuorollaa jyvät laskettiin tarjolle.

Takaisin palattiin juhlataloon kallioiden kautta minä lumikegille edellä ja koko pitkä jono perässä, upeat lumiset maisemat oli matkamme varrella.

Kuusi kaadettiin mukaan tontin takarajalta, sisällä se koristeltiin yhdessä. Hauskaa pidettiin kuusen ympärillä suuressa piirissä tontuleikkejä laulaen leikkien.

Eteisestä kuului kovaan kolinaa, sieltä tuli joulu ukko tämä oli erilainen, kohta alkoi kovisteleen missä talon piiat. Kaksi löytyi piikoja hän juoksutti ensin kaljaa mitä maistettiin kelpaako ukolle kelpas, sitten perään loput jouluun kuuluvat tarjoilut.

Joulun viettoon ei ollut pääsymaksua normaalisti, mutta huutokauppa josta sai ostaa kotiin viemisisä, varat menee seuran varusteiden hankintaan, telttaa trangia ym tarvekalua.

Piiat siirtyi tiskaamaan mukavin rupeama minulle, yksi rouva tuli kertomaan meille vitsejä ja tiskaus meni ratoisasti.

Joulu halit joulu muorille ja joulu ukolle ynnä kaikkille toisillemme, meitä oli siellä paikkalla parikymmentä, lähiseudulta ja osa pääkaupugista.

Koti matkan ajoin kieli keskellä suuta jännitys päällä pimeetä jo. Kulta oli palannut pitkältä metsäretkeltään Lopen metsistä,  aah kotona olikin hän saunassa ja sinne minäkin kipaisin pian peräässä löylyn lämpöön. Nyt jos koskaan oli sauna tosi paikalaan.